Broen på MatBeat

For tredje år på rad, arrangerte vi MatBeat for å feire verdens matdag 16. oktober. Og for en fest! Det var konsert, teater, samtaler og servering av lokalmat på Blå denne fredagen.

Det Andre Teatret underholdt publikum med impro-forestilling om jord, og det var faglige innlegg om utviklingspolitikk, jordforvaltning, og menneskerettigheter. Nora Konstanse skapte magisk stemning med nydelig musikk, og Broen avsluttet kvelden på høygir med et energisk sceneshow.

Vi møtte Broen for et intervju i forkant av konserten. Broen regnes for å være et av Norges mest spennende band for tiden, og spilte blant annet på Roskilde og Øyafestivalen tidligere i år.  Marianna Sangita Angeletaki Røe (Vokalist) og Anja Lauvdal (Keyboard) forteller om engasjementet bak musikken.

Hvem er dere?
Vi er en gjeng som har møtt hverandre litt forskjellige steder. Trommisen og vokalisten gikk på Sund folkehøyskole sammen, og resten gikk på samme folkehøyskole to år før. Vi har snakket mye om musikk mens vi har kjent hverandre. Vi har alltid hatt mye til felles med måten vi snakker om musikk på, og hva vi syntes er kult.

Hvorfor driver dere med bandet?
Har lyst til å skape noe nytt. Vi føler bandet er et bra fora for å lage ting. Man jobber sammen med ideer og videreutvikler de sammen. Vi har lyst til å lage kul musikk som også kan utfordre oss selv.

Marianna: Hvis jeg hadde skrevet musikk alene hadde det blitt noe helt annet. Sammen får man utviklet det i en større grad. Man går lengre enn man kunne gått alene.

Hva synger dere om?
Ting vi er opptatt av. Alt fra politikk eller ting man har opplevd. Som kjærlighet, dykking eller en tur man har gått. Musikken kan også beskrive følelser. Men alt vi skriver om handler om veldig konkrete ting eller konkrete følelser. Tekstene er viktige for oss.

Vil dere si at dere spiller mest for å ha det gøy selv eller spiller dere for å påvirke andre på noen måte?
Begge deler. Men vi vil ikke si at noe er bedre enn noe annet. Som band og som individer har vi opplevd sykt mye gjennom musikk, og det vil vi at andre skal kunne gjøre også gjennom vår musikk.

Så dere lager først og fremst musikk for musikkens skyld?
Absolutt. Det er viktig at musikken og teksten og det visuelle er en opplevelse som kan gi noe til publikum. Men opplevelsen er en helhet.

Hva engasjerer dere?
Vi har alle til felles at vi bryr oss om miljøet. Men det er et komplekst spørsmål å svare på. Vi bryr oss om menneskelige ting. Vi har snakket mye om flyktninger, det er noe som engasjerer oss.

Vi kan bruke musikk til å påvirke folk. Men problemet med å være så direkte er at folk kan plassere deg i en bås og avfeie deg. Man skal være litt forsiktig med å bruke musikk som propaganda. Vi vil heller at musikken vår skal bidra til at folk kan reflektere over ting og tenke selv.

Har der noen tanker om jordforvaltning?
Ja, vi har snakket mye om det som band. Trommisen spesielt har tenkt lenge på det. Vi har et budskap om at vi vil ta vare på jorda. Forskning sier jo at hvis vi fortsetter å forvalte jorden slik vi gjør nå, så vil det si stopp. Det er så enkelt.

Du kan se bilder fra arrangementet på Facebook.

MatBeat 2015 ble arrangeret i samarbeid med Spire, Utviklingsfondet og Norsk Bonde-og Småbrukarlag.
Foto: Kristin Slungård.