Filippinene: Bøndene fikk land, men går fortsatt sultne.

People's Agrarian Reform Congress Rally, Philippines © Astrud Lea Beringer
People’s Agrarian Reform Congress Rally, Philippines © Astrud Lea Beringer

Til tross for at FIAN Internationals hastetiltak i april 2014 for å få til en full implementering av landfordelingsprosessen i Hacienda Luisita på Filippinene som en del av the Agrarian Reform Program, hjalp til med å oppnå at 96 prosent av bøndene fikk denne goden innen mai 2014, har et liv uten sult bare nådd noen få så langt.

Bøndene i Luisita er nok en gang skuffet over prestasjonene til the Department of Agrarian Reform (DAR). Selv om departementet har klart å fordele nødvendige støttetjenester som frø, vannpumper eller jordbruksredskaper og kornlager, frem til utgangen av 2014, er det fortsatt bønder som venter på de forventede tildelelsene. I mellomtiden er de ikke i stand til å brødfø seg selv og sine familier tilstrekkelig. På grunn av mangelen på lovet støtte og ressurser, frykter de fleste Luisita bøndene ytterligere gjeld. Som et resultat, har uformelle kontrakter blitt gjeninngått om små, årlige lån med “ariendadors” – mellomledd som har politisk og økonomisk innflytelse – for en periode på to eller tre år, og til og med lån av penger.

Bare 20 prosent av bøndene i Luisita gikk ikke tilbake til “ariendo system” etter jordfordeling og begynte å dyrke sine egne valg av grønnsaker og “palay” (ris). I motsetning til den foretrukne sukkerrørproduksjon av “ariendadors” som bare kan høstes en gang i året, kan “palay” høstes opp til fire ganger årlig. Videre ville det vært mulig for bøndene å generere en årlig inntekt på 120.000 pesos (ca US $ 2700) i stedet for 7000 pesos (ca US $ 160) som “ariendadors” betaler som landleie.

Et initiativ av Save Agrarian Reform Alliance og Focus on the Global South, dokumenterte den nåværende situasjonen for bøndene i Hacienda Luisita og deler deres historier om håp og motstand.

Les mer om årsakene, prosessen og kampene til menneskene i Hacienda Luisita.