Matgilde mot hungernød og FIAN Norge stand

matgilde

For tredje år på rad ble Matgilde mot Hungernød arrangert den 8. juni i Oslo. Globalt sulter 870 millioner mennesker, mens bare det i Norge kastes 300.000 tonn god spiselig mat hvert år.

Av Dona Hoxha, FIAN Norge

”Vi gjør om mat som skulle blitt kasta til deilig mat, som blir til penger, som går til mat i områder som er ramma av hungernød”, står det på Matgildes facebookside. Innsamlede penger i år går til nødhjelp til syriske flyktninger.

For første gang i år stå jeg stand på matfestivalen. Jeg ble overrasket og inspirert over hvor mange engasjerte mennesker som møtte opp for å lage mat og hvor mange som støttet festivalen. Stand er viktig for FIAN først og fremst for å sette fokus på sult i verden og synliggjøre FIANs arbeid. Stand er også veldig viktig for å samle inn underskrifter til vår kampanje. På matfestivalen samlet vi inn over 200 underskrifter til Marlin-saken! Gjennom vår underskriftskampanje krever vi at den norske pensjonsfondet trekker seg ut av den kanadiske gruver-selskapet som bryter flere menneskerettighetet i Guatamala. FIAN synes at det er uverdig at den norske pensjonen sikres ved at andre blir påført lidelser og død.

Å stå på stand sammen med Tarek og Tom Henning er alltid gøy. Mens Tarek og jeg lagde smoothie, samlet Tom Henning inn underskrifter. Stand er alltid morsomt og verdt det når du er sammen med folk som du trives med og som er like engasjerte i saken som du er. Stand gjør at du møter nye mennesker fra forskjellige byer og kulturer. Du får mye nyttig kunnskap om menneskerettigheter ved å stå og snakke med folk om forskjellige viktige saker som engasjerer deg. Som Tarek sier: ”Å ha stand på en festival som Matgilde mot hungernød er en utmerket anledning for FIAN til å nå ut til folk som allerede er bevisst verdien av mat. En påminnelse om det finnes mennesker som ikke engang kan livnære seg på «dumpster diving» tror jeg bidrar til ytterligere engasjement!”

Før jeg begynte å jobbe i FIAN, skjønte jeg ikke hvor viktig en underskrift kunne være. Jeg tror mange tenker som meg: ”Er det bare å skrive under også skjer mirakelet? At alle får sine rettigheter og lever lykkelige alle sine dager for resten av sitt liv?” Det er det selvsagt ikke! En signatur viser at vi ser, vi hører, vi er her og at vi ikke tåler menneskerettighetsbrudd. Via underskriftskampanjer synliggjør vi FIAN og vårt viktige arbeid for retten til mat. Vi setter fokus på andre mennesker som lider på grunn av sult. Det er vår måte å vise at menneskerettighetsbrudd som begås enten nasjonalt og globalt også er vår sak. Underskrifter er nyttig og viktig for å skape politisk vilje og minne politikerne om det ansvaret de har overfor sin befolkning, både nasjonalt og internasjonalt. Rettferdighet og politisk vilje skapes sakte, men sikkert.