Vårt arbeid

Det er en grunnleggende menneskerett å brødfrø seg selv. Denne retten brytes hver dag til tross for at på det verdensbasis produseres nok mat. Nærmere 800 millioner mennesker er i dag sultne.

FIAN Norge arbeider for å styrke retten til mat. Vi jobber for de aller fattigste og marginaliserte, og støtter aktivister som jobber langsiktig for et bærekraftig livsgrunnlag i sine lokalsamfunn. Gjennom bevisstgjøring om rettigheter og styrking av lokale grupper, juridisk bistand og politisk påvirkning, sørger vi for å holde myndigheter ansvarlig for sine forpliktelser.

For 2025 har vi følgende hovedsatsningsområder:

– Jobbe med UPR prosessen
– Fremme norsk tilsutning til UNDROP
– Følge opp Norges rapport til ØSK-komiteen
– Fortsette arbeidet med ernæring på norske institusjoner, med fokus på underernæring blant de eldre
– Mediearbeid og kampanjer

Vi jobbet inntil 2018 med prosjektet The right to food in India and Nepal, støttet av Norad. Prosjektet bidro til at lokalsamfunn i ni lokalsamfunn i India og Nepal ble oppmerksomme på hvilke rettigheter de har og og de fikk støtte i arbeidet overfor lokale myndigheter med å realisere disse. Prosjektet bidro også til styrking og kapasitetsbygging av FIAN India.

I 2017 begynte vi også å jobbe med retten til mat i Norge. Også i Norge finnes det mennesker som ikke får innfridd retten til fullgod mat og ernæring. Blant annet lever ca 41 000 mennesker i norske sykehjem; de fleste av disse er eldre i en særlig sårbar situasjon. Det viser seg å være store utfordringer knyttet til retten til mat for eldre i institusjon. Vi fokuserer nå spesielt på ernæring på institusjoner og sykehjem i Norge, med hovedvekt på forholdene for eldre.