Opplevelser fra Hanoi

Tidligere her på bloggen har Kristine skrevet om sin masteroppgave som omhandler promotering av amming og markedsføring av morsmelkserstatning i Sørøst-Asia. Hun har nå hatt sitt første opphold i Vietnam og er hjemme i Norge noen uker før hun reiser tilbake til Hanoi i midten av november. I dette blogginnlegget deler hun noen tanker om sin opplevelse fra Vietnam.

Alt i alt hadde jeg hadde en fin opplevelse i Hanoi og jeg gleder meg til å reise tilbake igjen veldig snart. Hanoi er en spennende by og for en førstegangsreisende til Asia var det nok av inntrykk! Jeg tror for det første at de fleste som har vært i storbyer i Asia vil være enig med meg når jeg beskriver trafikken som kaotisk. Fra å være vant til å kunne krysse norske gater med omtrent lukkede øyne så fort lysregulering er i din favør, var man her nødt til å se seg godt for i alle retninger til tross for grønn mann. Det var bilene som det var viktig å passe seg for når man skulle over veien, mens motorsyklene bare svingte rundt deg så lenge man gikk rolig og bestemt. Til gjengjeld var det nok av motorsykler. Noen ganger føltes det som om disse rett og slett tettet tomrommene mellom bilene. Eller var det kanskje motsatt?

Til tross for mye tuting og ikke alltid så stor respekt for trafikklys, opplevde jeg likevel sjelden vietnamesiske trafikanter som hissige. Tuten brukes mest for å signalisere at nå kjører jeg opp på siden av deg, så se opp!

Gode matopplevelser på fortauskanten
En annen ting som var veldig ulikt vår norske hverdag var matsalget! På gatene var det mulig å kjøpe mat av alle slag. Både ferske ingredienser som frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk av ulikt slag, eller ferdige tilberedte retter. Sistenevnte satt man seg ned for å spise på små plastkrakker på fortauet. Sosialt, enkelt og godt! Riktig nok ikke det lettest å for en nybegynner på denne livsstilen å forstå når verken meny eller priser stod nedskrevet, men med selskap fra hyggelige kollegaer fra kontoret hadde jeg noen gode matopplevelser på fortauskanten.

Tur i Halong Bay
Ha Long Bay. Foto: Kristine Vinje

På oppdagelsesferd
I ukedagene jobbet jeg med datamaterialet til oppgaven min, men i helgene var det tid til å gjøre noen oppdagelser også utenfor byen. Jeg var blant annet på helgetur til Ha Long Bay, som står på UNESCOs verdensarvsliste. En flott opplevelse og deilig å komme seg ut fra storbyen og nyte solen, men området bærer også preg av mye tursime.

 

Teori i praksis
Arbeidet jeg gjorde på kontoret var veldig interessant, og som ung masterstudent er det alltid spennende å se hvordan lærdommen fra forelesningssalene kan brukes ute i det virkelig liv. Jeg ser altså på hvordan amming blir promotert og morsmelkerstatning markedsført i massemedier i ulike land i Sørøst-Asia. De foreløpige resultatene fra media overvåkningen bekrefter mye av det man allerede vet eller mistenker; at det foregår markedsføring av morsmelkserstatning som ikke er i henhold til Verdens Helseorganisasjons internasjonale kode for markedsføring av morsmelkserstatning.

Nå er kofferten snart pakket på nytt og jeg gjør meg klar for nye uker i Hanoi med spennende opplevelser og faglig utvikling!

Skrevet av Kristine H.Vinje
Foto: Rosino (2.0 Generic CC BY-SA 2.0)